Aby obejrzeć video musi być w systemie zainstalowany program Filmpex Cinema Player,
który pobierzesz klikając na poniższy baner

To watch the video there has to be Filmpex Cinema Player application installed
in your system which you can download by clicking on the banner below

Filmpex Cinema Player

Nine 1/2 Weeks (9 i pół tygodnia)

Release date / Data premiery kinowej:
14.02.1986 (IT)
Genre / Gatunek:
Drama, romance / dramat, erotyczny
Director / Reżyseria:
Adrian Lyne
Writer(s) / Scenariusz:
Patricia Louisianna Knop
Sarah Kernochan
Zalman King
Cast (in credits order) / Występują (wg ważności ról):
Kim Basinger
Mickey Rourke
Margaret Whitton
David Margulies
Christine Baranski
Karen Young
William De Acutis
Dwight Weist
Roderick Cook
Video bitrate in Kbps / Gęstość bitowa obrazu w kilobitach na sekundę:
800; 1400
Audio tracks / Ścieżki audio:
English
Subtitles SUB / Napisy SUB:
Czech, Danish, English, Finnish, Hungarian, Icelandic, Norwegian, Polish, Portuguese, Swedish
Subtitles TXT / Napisy TXT:
None (brak)

About movie / O filmie słów kilka:

Zanim ukaże się moje wprowadzenie do filmu, a także specjalna galeria fotek, które specjalnie do wprowadzenia swojego autorstwa dla Państwa przygotowałem, proponuję zapoznać się z opisem, który zamieściła użytkowniczka o nicku Reniferka w serwisie internetowym FilmWeb:

"9 i pół tygodnia" to jedna z tych pozycji, które w mojej filmotece dość długo czekają na premierę. Film przekracza finalnie moje oczekiwania.

Śliczna, eteryczna Elizabeth i jej tajemniczy nieznajomy od pierwszych chwil elektryzują widza. Nieprzenikniony wzrok Mickey'a Rourke zapada w pamięci, a klimatyczna muzyka lat osiemdziesiątych wzmaga magiczną atmosferę.

Stopniowo stajemy się świadkami gry erotycznej między dwoma kochankami. Jednak perwersja "9 i pół tygodnia" odbiega od wszelkich znanych mi konwencji. W tym magnetyzmie i pożądaniu znajdujemy pierwiastki prawdy, utraconej niewinności i przede wszystkim autentycznego uczucia. Spotykamy się z sylwetkami bohaterów z krwi i kości, którzy podlegają tym samym uczuciom, z którymi spotykamy się we własnym życiu. Jednak sposób, w jaki się rozwija ta namiętność, tkwi w wyobraźni wielu, którzy obok "9 i pół tygodnia" nie przeszli obojętnie. Perwersyjne zabawy w kuchni, kandyzowane wiśnie, słodki miód, kostki lodu... Ta magia sprawia, że skłonni jesteśmy utożsamiać się z postaciami, co więcej, angażujemy się w ich historię emocjonalnie.
Mistrzowskie ujęcia, niebanalna gra aktorska to dwa z istotniejszych elementów, które sprawiają, że seks w "9 i pół tygodnia" staje się arcydziełem, dalekim od wyuzdania. Seks ukazany jest jako akt miłości i pożądania, ale i bólu w poszukiwaniu prawdy o sobie samym. (...)

Wiele razy spotykałam się z negatywnymi opiniami o "9 i pół tygodnia". Osobiście, jestem tym filmem zafascynowana. Mam nadzieję, że zanim pochopnie wyciągniemy wnioski, damy szansę się filmowi wybronić. Ten klasyk przeszedł już do historii kina i niesie więcej prawdy o namiętności i ludzkiej psychice, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.

A ja, Krzysztof J. Szklarski, zapraszam Państwa za dni kilka, albowiem oprócz tego co zauważyła w filmie Reniferka, dostrzegłem coś, o czym warto porozmawiać, coś, na co należy także zwrócić szczególną uwagę oglądając ten film.
Watch online <<== Kliknij aby obejrzeć film przy użyciu Filmpex Cinema Player
<<== Click in order to watch movie with Filmpex Cinema Player